Luca Giordano

Ik ben geboren op 28 december, 1971. Zoon van Piero Giordano en Lilian Giordano-Raydt.
Ik ben mijn muzikale carrière begonnen door een aantal jaren (met een beetje tegenzin) piano te spelen. Maar toen mijn pubermaten mij bestempelden tot “gitarist van de band” (met de belofte dat ik dan altijd en belangrijke rol zou hebben) sloeg het gitaarvirus groots toe.

Ik huurde een gitaar bij de streekmuziekschool (lessen waren daarbij verplicht) en binnen een jaar was ik aan het optreden. Deze praktijkgerichte benadering is verweven gebleven met mijn spel, muzikale benadering.

Mijn stijl is een mengeling van Rock, Blues en Funk. 
Ik heb les gehad van Chris Koenen voor een meer Bluesy-Rootsy benadering van het instrument en van Eltjo Cleton voor de meer modernere allround stijlen. Beiden hebben een grote invloed gehad op mij.

Mijn eerste band heette Rivendell. Het was midden jaren 80 en tegen alle mode in, speelden we classic rock nummers. En ook nog eens op een kwaliteitsniveau zoals dat nog nooit is geëvenaard. Althans…… zo voelde het en aangezien er geen opnames van overgebleven zijn, moet ik maar aannemen dat dat zo was.
Deep Purple, Jimi Hendrix, Guns&Roses, Velvet Underground, Cream, Clapton. Alles waar we meer dan twee akkoorden van konden spelen, deden we. En als de solo niet lukte….deden we daar gewoon iets anders.

Daarna heb ik, met Rene Frankhuizen, de frontman positie gedeeld in de Leidse bluesrock formatie The Badge BluesBand. In deze band speelde Ron Doove op drums en Ivar Zantinge op bas. Ivar heeft sinds die prille dagen altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn bandleven. We speelden een leuke mix van klassieke bluesnummers to aan een Lenny Kravitz tune. In de foto zie je de saxofonist Bernard (ik ben zijn achternaam vergeten…. excuses) We wilden op een gegeven moment meer richting een funk geluid en dachten dat het toevoegen van een sax dat ging bewerkstelligen.
Die drang naar funk is doorgezet toen ik met Ron en Ivar verder versmolten met twee heren uit Leiden; Bas de Zwart en Floris vd Klein.

Inmiddels is het begin jaren negentig en werd deze funky Gotchakloon wannabe omgedoopt tot een volwaardige Grungerock formatie genaamd: Lemmingz Edge We hebben een aantal cultopnames gemaakt in de legendarische studios van Aad van Pijlen en heel af en toe komt Lemmingz Edge nog wel eens voor als men het over het poprock verleden van leiden heeft. We hebben Pleinpop en Werfpop gespeeld, het LVC, Het Breehuis, LVP….Het waren leuke tijden vol naieve maar mooie idealen. Helaas was deze band een te kort leven beschoren. Muzikale verschillen, puberale valkuilen en gebrek aan focus hebben deze band de das omgedaan. Er zaten daar nog wel een paar cd’s in het vat, die zullen er dus altijd in blijven zitten.

in 2015 hebben we helaas afscheid van Ron Doove moeten nemen. De wereld is een gouwe gaste, een mafketel en een te gekke drummer kwijt…. Rest in peace, ouwe.

In 2000 heb ik gereageerd op een advertentie van de popcoverband Make My Day. Zij zochten een gitarist omdat hun snarenjongen van het eerste uur naar het buitenland vertrok. Ik ben geauditeerd en goed bevonden. Make My Day was een goede leerschool omdat ik hier, eigenlijk voor het eerst heel secuur partijen van anderen moest uitzoeken en kennen. Met deze band heb ik het bruiloften&partijen cirquit flink doorlopen en ook heel veel geleerd op het gebied van live performance. Uiteindelijk heb ik een kleine vijf jaar bij deze band gespeeld en dat heb ik altijd met heel veel lol en plezier gedaan. Make My Day is een gezellige club met de brommende huisvaders, carriereboys en carrieremoeders; Nick, Tim(toets), Carola, Ron, Rene, Peter en niet te vergeten, de onnavolgbare… Timmetje.

In 2003 Hebben Ivar Zantinge, ik, Dick de Zwart en Felix Faassen The Rare Groove Orchestra opgericht. Een funkband die het oude geluid van bands als The Meters en BookerT & the MG’s in ere houdt en als inspiratie heeft. The Rare Groove Orchestra is een groot succes.  2 cd’s uit en een obsure EP. We speelden internationaal en op de leukste plekken. We hebben er veel werk in gestoken, veel van geleerd en een hoog muzikaal niveau bereikt zonder de noodzaak te hebben er van te moeten leven.
Nadat Felix onze gelederen had verlaten hebben Govert van der Kolm en Rob Geboers deze stoel met grote klasse en onnavolgbare stijl overgenomen. We hebben toen nog een paar puike jaren gehad. De RGO is in 2013 gestopt.

Wil je weten wat ik nu doe op muzikaal gebied check dan op deze site mijn bands-page.
In een notendop: Twee ijzersterke tributes en twee bands met eigen werk.

Verder heb ik nog aan de grondslag cq afgrond gestaan of meegespeeld in vele korter durende bandjes en projecten. Vele lol ende jolijt formaties met Eltjo Cleton, de oprichting van cabarockbandje “Grof Geschut” (samen met Bas de Zwart, Floris vd Klein en Leonie vd Klein) Bluesbandjes met Ivar Zantinge of de 50’s/60’s formatie “Middle Aged Crazy”.
Kortom, altijd in bandjes gezeten, dikke pret!

Indien je nog een beter beeld nodig hebt van de essentie van Luca Giordano, klik dan hier:
Giordanowateenheld
Dit nummer is volledig from scratch opgenomen door de boys van The Rare Groove Orchestra samen met special guest star Trea, ter ere van mijn huwelijk….. en het geeft PRECIES weer wie ik ben. 🙂